Bahan-Bahan
Sagu Biji (besar)
Biji Barli
Kembang semangkuk
Cincau
Gula kundur
Gula Merah (buku)
Daun Pandan (disimpul)
Pewarna
Air
Cara-caranya :-
1) Lalukan air pada sagu biji dan biji barli berasingan (jangan basuh kuat-kuat nanti berderai)...
2) Rebus sagu biji sehingga kembang (hilang putih-putih).
3) Tapis sagu biji dan bilas dengan air paip/masak/bertapis supaya sagu biji tak melekat antara satu sama lain. Toskan.
4) Bahagikan sagu biji kepada beberapa bahagian dan warnakan. biarkan dalam 5 minit. Bilas sagu biji dan toskan.
5) Rendam kembang semangkuk dalam air panas sehingga kembang. toskan.
5) Rebus biji barli sehingga kembang. Sejukkan.
6) Dalam periuk masukkan air, gula merah dan daun pandan. Masak sehingga gula merah hancur dan mendidih.
7) Tapis air gula merah.
8) Potong cincau nipis dan panjang-panjang. ketepikan.
9) Potong gula kundur mengikut kesukaan. ketepikan
10) Akhir sekali dalam jug campur gula kundur, sagu biji, barli (biji sahaja), kembang semangkuk, cincau ke dalam air gula merah. Letak ais ketul... sedia untuk dihidang....
Pelbagai bahan-bahan penyejuk badan boleh diletak seperti biji selasih, kurma cina, buah kabung dan lain-lain mengikut kesesuaian dan kretiviti individu.....
Sagu biji yang telah di rebus & diwarnakan
Kembang semangku yang direndam
Gula merah yang dimasak bersama daun pandan
Cincau yang dipotong nipis dan panjang
Gula kundur yang belum dipotong
air cikong yang telah siap
No comments:
Post a Comment