Monday, July 23, 2012

Air Cikong

Assalamualaikum.... semalam kat kawasan rumah Jaja panas terik.... berpinau-pinau mata masa jemur kain kat luar rumah...... memang mencabar betul kalau berpuasa masa musim panas.... badan akan jadi lesu..... Disebabkan cuaca panas, Jaja buatkan air cikong untuk berbuka puasa.... Jaja tinggal di JB baru Jaja tau pasal air cikong ni.... di tempat lain takde rasanya nama air cikong.... bila tengok rupa dan rasa air cikong ni, ianya hampir-hampir sama dengan laicikang di kampung Jaja di utara.... Jom tengok resepi.... sorry gambar air cikong kurang memuaskan sebab tak sabar-sabar nak minum.... hehehe

Bahan-Bahan
Sagu Biji (besar)
Biji Barli
Kembang semangkuk
Cincau
Gula kundur
Gula Merah (buku)
Daun Pandan (disimpul)
Pewarna
Air

Cara-caranya :-
1) Lalukan air pada sagu biji dan biji barli berasingan (jangan basuh kuat-kuat nanti berderai)...
2) Rebus sagu biji sehingga kembang (hilang putih-putih).
3) Tapis sagu biji dan bilas dengan air paip/masak/bertapis supaya sagu biji tak melekat antara satu sama lain. Toskan.
4) Bahagikan sagu biji kepada beberapa bahagian dan warnakan. biarkan dalam 5 minit. Bilas sagu biji dan toskan.
5) Rendam kembang semangkuk dalam air panas sehingga kembang. toskan.
5) Rebus biji barli sehingga kembang. Sejukkan.
6) Dalam periuk masukkan air, gula merah dan daun pandan. Masak sehingga gula merah hancur dan mendidih.
7) Tapis air gula merah.
8) Potong cincau nipis dan panjang-panjang. ketepikan.
9) Potong gula kundur mengikut kesukaan. ketepikan
10) Akhir sekali dalam jug campur gula kundur, sagu biji, barli (biji sahaja), kembang semangkuk, cincau ke dalam air gula merah. Letak ais ketul... sedia untuk dihidang....

Pelbagai bahan-bahan penyejuk badan boleh diletak seperti biji selasih, kurma cina, buah kabung dan lain-lain mengikut kesesuaian dan kretiviti individu.....

Sagu biji yang telah di rebus & diwarnakan

 
Kembang semangku yang direndam


Gula merah yang dimasak bersama daun pandan

 
Cincau yang dipotong nipis dan panjang

 
Gula kundur yang belum dipotong

 
air cikong yang telah siap

No comments:

Post a Comment