Saturday, May 26, 2012

Kebab Ayam

Assalamualaikum.... Hari ni Jaja buat Kebab Ayam untuk sarapan pagi.... teringin nak makan kebab banyak-banyak.... kalau beli kat pasar malam, sekeping dah RM2.50.... dapat satu je.... tak dapat makan banyak.... hahahaha.... ok, jom tengok resepi yang Jaja buat.... resepi sendiri..... ala-ala satay...



Kebab Ayam
300 gm Isi Ayam
2 sudu teh kunyit
1 sudu besar jintan manis (dikisar halus)
1 sudu besar biji ketumbar (dikisar halus)
1 sudu besar jintan putih (dikisar halus)
4 batang serai (dikisar halus)
Timun (dihiris mcm hiasan dlm laksa)
Tomato (dipotong dadu)
Bawang besar (dipotong dadu)
Gula
Garam
Roti Pita
Sos Thousand Island
Mayonis
Daun Salad
Sos Cili
Minyak masak

Cara-Caranya :-
1. Isi ayam dibersihkan dan toskan.
2. Masukkan bahan-bahan kisar, kunyit, garam dan gula ke dalam bekas berisi isi ayam. Perap selama 2 jam. (Jaja buat sebelah malam dan pagi esoknya dah boleh goreng). Sukatan gula tu ikut kesukaan masing-masing
3. Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak dan panggang isi ayam yang telah diperap.
4. Panggang sehingga isi ayam tersebut masak keseluruhannya. Sejukkan.
5. Bakar roti pita di atas kuali.
6. Hiris isi ayam panggang mengikut saiz yang disukai.
7. Di dalam satu bekas, masukkan timun yang telah dihiris panjang-panjang, isi ayam, tomato, bawang besar, sos thousand island, mayonis dan sos cili. Gaul sehingga rata.
8. Roti pita dibelah dua sehingga menjadi poket. (Jangan belah sampai putus ye).
9. Hias poket roti pita dengan daun salad.
10. Masukkan isi kebab yang telah siap digaul.
11. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment