Sunday, September 16, 2012

Sate Ikan

sate ikan

Assalamualaikum.... masa Jaja kecik-kecik dulu lebih kurang umur 10-11 tahun, Jaja pernah makan sate ikan.... itupun masa Jaja ke rumah nenek Jaja.... Jaja ikut sepupu Jaja beli.... Orang yang berniaga tu guna basikal macam beca....masa Jaja mengandung baby Humaira, Jaja ada teringin nak makan sate ikan ni tapi Jaja diamkan sebab Jaja tau susah nak dapat.... bukan mengidam ye, cuma teringin... tak dapat pun tak pe....

Jaja ada pernah terpandang orang yang jual sate ikan ni di tempat Jaja mengajar dulu....Taman Kempas Permai (yang baru-baru ni keluar berita budak 4 tahun tercuck buluh di kepala dan meninggal)... berhampiran sangat dengat Hospital Permai.... tapi disebabkan Jaja nak cepat, tak sempat nak beli... nasib baik baby Humaira tak meleleh air liur.... hahahaha....

semalam masa on the way ke rumah ketua pegawai suami Jaja, Jaja terpandang orang yang jual sate ikan ni.... Jaja suruh suami Jaja berhenti kereta, tapi dia tak nak..... secara tiba-tiba Jaja rasa nak makan sangat-sangat.... rasa nak lompat je keluar dari kereta... huhuhu....Jaja cakap kat suami yang Jaja teringin masa mengandung tapi tak dapat... rasa sebak tiba-tiba.... terus suami Jaja buat u-turn pergi beli.... hahahaha..... Jaja beli RM10.00.....

Sate ikan ni rasanya macam keropok lekor.... kuahnya berwarna pink.... ada kuah pedas dan kuah manis.... zaman Jaja budak-budak, sebatang sate ikan dijual 10 sen.... sekarang ni 4 batang RM1....semalam Jaja beli RM5 untuk kuah manis dan RM5 lagi untuk kuah pedas.... Jaja kasi suami Jaja 2 batang je... yang 38 batang, Jaja makan sorang-sorang.... sedapnya makan panas-panas... jangan ingat Jaja gelojoh ye... Jaja makan 38 batang tu sikit-sikit sampai habis.....hahahaha....6 batang Jaja simpan hingga sampai kat rumah sebab nak snap gambar... terubat sudah rindu Jaja pada sate ikan.... hahahaha....

sate ikan dibakar..
sebelah tong kuah manis, sebelah tong kuah pedas

2 comments:

  1. mengidam sate ikannnnnn niiiii! ;) kat mne ye kak jaja?johor kat area mane ni?plzzzzz... :)

    ReplyDelete
  2. masa ni beli kat kat bus stop bersebelahan loji Indah Water di Taman Kemas, JB... berhampiran dengan kuarters Imigresen dan Sekolah Agama Taman Cempaka... orang ni selalunya jual sebelah petang dalam pukul 5.00

    ReplyDelete