Thursday, August 9, 2012

Sambal tumis petai udang dan bilis

Assalamualaikum.... balik dari pejabat semalam, Jaja ada semangat untuk memasak walaupun sebenarnya dah tapau beberapa lauk di gerai berhampiran pejabat Jaja.... tiba-tiba je teringin nak makan sambal tumis ikan bilis.... dengan pantas Jaja ke dapur tengok cukup tak bahan-bahan nak buat sambal sebab jam dah menunjukkan pukul 6.00 petang....masa balik kampung hari tu, Jaja ada beli petai.... campur sekali la dalam sambal nanti... Suami Jaja tak makan petai... biarkan dia...hahahaha....

Sambil merebus cili kering, Jaja belek-belek beberapa 'tukun' yang dah lama tersimpan dalam peti ais... hahahaha..... wajib dah masuk ke dalam tong sampah.... ok, jom tengok resepi...


sambal tumis petai udang & bilis

Bahan-bahan
4 sudu pes Cili kering
1 1/2 inci Belacan
2 biji Bawang besar - kisar
3 ulas Bawang putih - kisar
1 biji Bawang besar - potong bulat
air asam jawa
3 papan petai
Ikan bilis
udang
gula
garam

Cara-caranya :-
1) gunting cili kering serong-serong dan rebus seketika. bilas dan toskan.
2) Kisar 2 biji bawang besar dan putih. ketepikan.
3) Kisar cili kering bersama belacan hingga halus. ketepikan.
4) Panaskan minyak di dalam kuali. tumis bawang hingga naik bau harum.
5) Masukkan cili kering yang telah dijadikan pes. tumis hingga garing.
6) Setelah garing, masukkan air asam jawa, sedikit gula dan garam.
7) Jika pekat, tambah sedikit air mengikut berapa banyak kuah yang kita nak.
8) Masukkan petai. biarkan petai lembut.
9) Masukkan ikan bilis dan kacau hingga serata.
10) Masukkan udang. kacau hingga udang masak. (Jangan terlalu lama nanti udang keras).
11) Masukkan bawang besar yang dipotong bulat.
12) Siap dan boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment