Assalamualaikum dan selamat petang...
Dah lama tak makan apam lenggang ni... cuba buat la kali ni..
APAM LENGGANG
Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1 sudu besar yis
1 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan air
Cara-caranya :
1. Satukan semua bahan-bahan. (adunan jgn cair sangat). Gaul
sebati.
2. Perap adunan selama 1 jam.
3. Setelah 1 jam, kacau adunan yang dah naik/berbuih.
4. Panaskan kuali non stick, sendukkan 1 senduk adunan ke
dlm kuali dan lenggangkan ia.
5. Guna api sederhana kecil supaya adunan masak dan tidak
hangit. Tutup kuali non stick supaya bahagian atas juga masak.
6. Jika kelihatan warna coklat di sekeliling apam, boleh
angkat dan gulung.
7. Siap
p/s : resepi asal ada letak 1 cawan nasi yg diblender bersama-sama
santan tapi kat rumah xde nasi, jadi tak letak la.
Gula dlm adunan bole letak ikut kemanisan masing-masing. Jaja letak
1 sudu je sebab nak 'hidupkan' yis je. apam yang Jaja buat ni tak berapa manis sebab Jaja nak makan dgn sos
coklat yang dah manis. Kurangkan manis dalam makanan ye!!..
tepung beras, gula, yis dan santan
Adunan yang siap dibancuh
Adunan yang telah diperap
Apam yang telah dilenggang
Apam yang telah masak
siap di gulung
No comments:
Post a Comment