Saturday, January 10, 2015

Apam Lenggang

 Assalamualaikum dan selamat petang...

Dah lama tak makan apam lenggang ni... cuba buat la kali ni..


APAM LENGGANG

Bahan-bahan 
1 cawan tepung beras
1 sudu besar yis
1 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan air

Cara-caranya :
1. Satukan semua bahan-bahan. (adunan jgn cair sangat). Gaul sebati.
2. Perap adunan selama 1 jam.
3. Setelah 1 jam, kacau adunan yang dah naik/berbuih.
4. Panaskan kuali non stick, sendukkan 1 senduk adunan ke dlm kuali dan lenggangkan ia.
5. Guna api sederhana kecil supaya adunan masak dan tidak hangit. Tutup kuali non stick supaya bahagian atas juga masak.
6. Jika kelihatan warna coklat di sekeliling apam, boleh angkat dan gulung.
7. Siap

p/s : resepi asal ada letak 1 cawan nasi yg diblender bersama-sama santan tapi kat rumah xde nasi, jadi tak letak la.

Gula dlm adunan bole letak ikut kemanisan masing-masing. Jaja letak 1 sudu je sebab nak 'hidupkan' yis je. apam yang Jaja buat ni tak berapa manis sebab Jaja nak makan dgn sos coklat yang dah manis. Kurangkan manis dalam makanan ye!!..

                                        tepung beras, gula, yis dan santan

                                              Adunan yang siap dibancuh

                                             Adunan yang telah diperap

                                             Apam yang telah dilenggang

                                               Apam yang telah masak

                                                       siap di gulung


No comments:

Post a Comment