Sunday, January 11, 2015

Bebola Cheese

Assalamualaikum dan selamat tengahari...

Jaja dah buat Bebola Cheese ni dah lama.. Jaja ada upload di facebook tetapi tidak di blog.. sekarang ni nak aktif semula berblog, Jaja letak resepi di sini... Nanti kalau nak buat lagi bebola cheese ni, boleh rujuk blog je...


BEBOLA CHEESE

Bahan-bahan:-
4 biji ubi kentang
4 helai daun bawang- hiris halus
keju- potong dadu
lada sulah
garam
tepung gandum
telur - dipukul
serbuk roti
minyak untuk mengoreng

Cara-caranya:-
1) kupas ubi kentang. rebus sampai empuk.
2) masukkan kentang yang dah rebus dlm mangkuk, lecek ubi kentang masa panas-panas sampai lumat.
3) masukkan garam, lada sulah dalam kentang lecek. gaul sebati.
4) masukkan sedikit tepung gandum dlm kentang lecek supaya senang nak bentukkan bulat. ( jgn terlebih nnti tak sedap. klu tak letak pun takpe, buat mcm nak buat bergedil)
5) susun keju empat lapis dan tekan sikit biar dia melekat antara satu sama lain. potong dadu keju tu. ketepikan.
6) ambil sedikit aduan kentang, bulatkan dan tekan bagi leper. letak seketul keju ditengah- tengah kentang dan bulatkan.
7) celup bebola dalam telur yg telah dipukul dan golekkan atas serbuk roti. celup blk dalam telur dan golekkkan semula atas serbuk roti. (2x)
8) panaskan minyak dan goreng. tunggu sehingga minyak betul-betul panas baru goreng.guna api sederhana supaya tak cepat rentung dan minyak tak banyak diserap ke dalam bebola.

keju tu terpulang nak pakai yang  mana... Jaja guna keju slice sebab ekonomi dari nak beli yang sebuku tu.


No comments:

Post a Comment