Tuesday, January 6, 2015

Biskut Tiramitsu

Assalamualaikum dan Selamat Tengahari..

Baru-baru ni Jaja ada buat biskut tiramitsu... senang jugak la buat pencuci mulut ni.. bahan-bahan yang digunakan juga terpulang pada individu yang membuatnya.. ada yang mewah bahan-bahannya dan ada juga yang biasa-biasa aje... kreativiti individu dalam masakan tak perlu dipertikaikan asalkan jangan yang merepek dan tak boleh diterima dek akal sudah...

                                                         Biskut Tiramitsu

Bahan-bahan
1 tin susu cair
1 tin air
5 sudu gula pasir
4 sudu tepung kastad
sedikit esen vanila
Biskut merry
Milo
Nestum


Cara-cara :
1. Blender susu cair, air, tepung kastad, gula dan esen vanila sehingga teksturnya halus.
2. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam kuali/ periuk. Masak sehingga mendapat kepekatan yang diingini.
3. Gunakan api sederhana (api besar nanti hangus) dan sentiasa kacau kastad tersebut supaya tidak bergentel/berketul-ketul.
4. Setelah mendapat kelikatan yang diingini, tutup api.
5. Tuangkan sedikit kastad ke dalam bekas. Ratakan sehingga menutupi dasar bekas tersebut.
6. Susun biskut merry di atas kastad tersebut. Tekan sedikit biskut supaya biskut tersebut melekat dengan kastad.
7. Tuang sedikit kastad ke atas biskut merry yang telah disusun. Adunan mesti menutupi keseluruhan biskut merry.
8. Tabur milo diatas kastad diikuti dengan nestum.
9. Susun biskut merry di atas lapisan milo dan nestum. Tekan sedikit biskut merry.
10. Selepas itu tuang kastad ke atas biskut merry dan ulang langkah seterusnya sehingga mendapat ketebalan lapisan yang diingini.
11. Sejukkan biskut tiramitsu ini di dalam peti sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.
12. Siap

p/s : boleh guna apa sahaja biskut (biskut chipmore, merry, kracker).. sukatan gula pun ikut kemanisan masing-masing.. selain daripada itu, boleh tambah hirisan badam, coklat rise dan sebagainya untuk menyedapkan lagi biskut tiramitsu ni. Ada yang terlebih dahulu mencelup biskut ni dalam bancuhan air nescafe sebelum disusun, terpulang pada citarasa masing-masing...

                                                            Milo dan nestum


                                   Kastad yang sedang dimasak hingga likat

                                     Lapisan pertama (lapisan paling bawah)

                                Biskut di susun diatas kastad (lapisan kedua)

                                              Lapisan ketiga (kastad dan Milo)

                                               Lapisan keempat (Nestum)

No comments:

Post a Comment