Thursday, January 1, 2015

Gulai Ikan Tongkol

Assalamualaikum..

Jaja masak gulai ikan tongkol ni masa Jaja tak keje last week.. Humaira masih lagi kena demam campak...Gulai ni kalau nak sedap, masak awal-awal.. nak makan nanti hangatkan je.. selalu dengarkan gulai mamak semalam punya lagi sedap dimakan..hehehe

Bahan-bahan 
1 ekor ikan tongkol (sederhana)
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 tangkai daun kari
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
sedikit biji sawi
1 peket serbuk kari ikan babas
1 sudu asam jawa Adabi
 4 btg kacang bendi
sedikit garam dan perasa
1 cawan santan
air

Cara-caranya:- 
1. Bersihkan ikan tongkol dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, biji sawi dan daun kari. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis sehingga bawang garing.
3. Setelah bawang garing, masukkan rempah kari ikan yang telah dibancuh dgn sedikit air. Biarkan rempah tersebut masak dan garing.
4. Setelah rempah kari garing, masukkkan sedikit air dan santan. Biarkan sehingga santan betul-betul mendidih dan masak.
 5. Masukkan asam jawa, garam dan perasa. Masukkan ikan tongkol, biar seketika.
 6. Setelah ikan tongkol tersebut masak, masukkan kacang bendi. Biarkan sehingga kacang bendi lembut.
7. Siap

(bahan-bahan lain seperti tomato, terung, cili merah, cili hijau boleh dimasukkan mengikut citarasa masing-masing)..

 p/s : masa masak Jaja tak masukkan kacang bendi.. masa perangat nak makan baru Jaja masukkan..


No comments:

Post a Comment