Sunday, January 11, 2015

Terung Goreng Belacan

Assalamualaikum dan Selamat Tengahari...

Pertama kali Jaja masak terung goreng belacan ni.. Selalu Jaja tengok kawan-kawan blogger yang masak, kali ni Jaja mencuba pula. Wahhhh rupanya memang sedap la tambahan makan dengan nasi putih panas-panas... Next time boleh buat lagi :)


TERUNG GORENG BELACAN

Bahan-Bahan
1 Biji Terung
1 Ulas Bawang besar - Tumbuk
2 Ulas Bawang Putih - Tumbuk
2 Biji Cili merah - Tumbuk
3 Biji Cili Api - Tumbuk
Sedikit belacan - Bakar dan tumbuk
Sedikit Ikan Bilis - Tumbuk
Gula
Garam
Perasa
Minyak
Air

Cara-Caranya :-
1. Kupas kulit terung, potong serong dan rendam dalam air garam
2. Didihkan air, masukkan terung dan rebus separuh empuk.
3. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan tumbuk hingga garing.
4. Masukkan garam, ajinomoto dan sedikit gula. kacau.
5. Masukkan terung, kacau sebentar, biarkan kering dan angkat.
6. Siap

Lain kali Jaja tak nak rebus terung tu, Jaja nak masukkan mentah-mentah dan masak biar sehingga lembut.

No comments:

Post a Comment